top of page

מהי איורוודה?

אלפי שנים לפני שהרפואה המודרנית סיפקה עדויות מדעיות על הקשר בין גוף לנפש,

הנחילו הרישים (חכמי הודו) לעולם את רפואת האיורוודה, הממשיכה גם כיום  - 5000 שנה לאחר מכן - להיות אחת משיטות הרפואה המצליחות בעולם.

 

המונח "איורוודה" מקורו בסנסקריט ופירושו "ידע החיים" (איור/איוש =חיים,                             וודה = ידע, מדע). מהם אותם חייםבצ'אראקה סמהיטה (אחד מהכתבים האיורוודים העתיקים בעולם) נכתב כי "החיים הם שילוב של גוף, חושים, מיינד ורוח". לכן לא ניתן להתייחס למונח "בריאות" רק מההיבט הפיסי, אלא גם מההיבט של בהירות מחשבתית, שליטה על חושים ואושרה של הרוח.

 

הנחת היסוד של האיורוודה מתבססת על ההנחה שבני האדם כיצורים חיים, כפופים לאותם חוקי טבע וריתמוס, לפיהם מתנהל העולם ונתונים להשפעתם.

היקום מורכב מחמישה יסודות – חלל (אקאש), אוויר (ואיו), אדמה (פריתבי), אש (תג'אס) ומים (ג'אל) – וכך גם הגוף האנושי. כל תא בגופנו הוא השתקפות של הבריאה, של הייקום כולו. אם נבחר להתעלם מעקרונות אלו, יווצר בגופנו חוסר איזון, שהוא המקור להתפתחותן של מחלות ודיסהרמוניה בין גוף לנפש.

 

מהן מטרות האיורוודה?

ניתן לומר שלאיורוודה שתי מטרות מרכזיות:

1. לשמר את בריאותם של הבריאים = מניעת מחלות, כדי להבטיח את המשכיותם של הדורות הבאים.
2. לסייע לריפוי  ממחלות.

 

האיורוודה מעניקה לנו ידע וכלים שיסייעו לנו לשמור על חיים בריאים וגם אינפורמציה לגבי גורמים שעשויים לחבל בחוסנו של גופנו ושמה לה למטרה, לסייע לנו להסדיר את חוסר האיזון בגופנו, כדי למנוע היווצרותם של אי סדרים ומחלות ולסייע בהאטת תהליך ההזדקנות.

 כיצד? באמצעות הנחיות ספציפיות לשמירה על אורח חיים ותזונה המעודדים בריאות וחיוניות. האיורוודה מפרטת לנו בפרטי פרטים את הרגלי המזון המתאימים לנו, אילו פריטי מזון עלינו לכלול בתזונה ומאילו להימנע. כיצד צריכה להיראות שגרת יומנו, בהתאם לגיל, שעות היממה, עונות השנה וכו'.

 

בנוסף, משתמשת תורה עתיקת יומין זו בטכניקות טיפול שונות הכוללות בין היתר: שימוש בצמחי מרפא, טכניקות להפחתת סטרס, ניקוי וטיהור הגוף מרעלים  (פאנצ'ה קארמה) וטיפולי גוף (עיסויים וכד).

 

עם זאת, כיוון שכל אחד מעמנו נבדל מחברו במבנהו הביוכימי ומגיב לעולם ולאתגרים שהוא מזמן, בדרכים שונות, לא יעלה על הדעת שההנחיות לאורח חיים ותזונה יהיו זהות או הטיפול במחלה יהיה אחיד לכל בני האדם.

 

מכירים את הפרסומת של חברת הביטוח שרצה היום ברשת? "אתה לא כמו כולם, למה שתשלם כמו כולם". אז על אותו משקל ניתן לומר בהקשר לאיורוודה, "אתה לא כולם, אז למה שתאכל, תישן, תעסוק באותה פעילות גופנית, תבלה וכו' כמו כולם? לכן, ייחודה של האיורוודה בין היתר, הוא בהתייחסותה הספציפית ומתן טיפול אינדיבידואלי וייחודי לכל אדם, בהתאם לטבע המולד שלו, צרכיו ואורח חייו – על פי אבחון אישי מקיף. כך גם שני אנשים, אפילו אם יסבלו מאותה מחלה, לעולם לא יזכו לטיפול זהה ע"י הרופא האיורוודי.

bottom of page